Vrije profilering
Een onderdeel van de minor die voor studiepunten vrij in te vullen is en kan bijdragen of aansluiten op je project. De onderstaande dingen heb ik ondernomen voor mijn vrije profilering:
Studentcoach
Martine, mijn docent van de minor vroeg mij op een dag of het mij leuk leek om studentencoach te worden van een honour programma met een toegankelijkheid voor eerstejaars studenten. Tijdens dit programma zal de student in groepjes werken aan een project net als onze minor, maar ook veel bezig zijn met persoonlijke groei en ontwikkeling. Als studentcoach zou van mij dan verwacht worden dat ik de studenten ondersteun, begeleid en coach tijdens het programma. Ook eigen inbreng is welkom waardoor het voor mij extra aantrekkelijk werd aangezien mijn project mooi aansluit op de gedachte achter dit Honour programma. We hebben verschillende ontmoetingen gehad om het programma voor te bereiden samen met andere studentencoaches. We hebben het gehad over de visie, de missie, onze rollen en het onderscheid tussen beoordelaar en coach. Ook hebben we gezamenlijk gekeken naar het opgestelde programma en de doelen daarvan. Er zouden twee klassen komen met ieder twee studentcoaches en een docent. Samen met Martine heb ik de inleidende bijeenkomst voorbereid en gegeven. We hebben samen nagedacht over de opbouw van de les en ik heb mee mogen kijken naar technieken en methoden die Martine gebruikt om tot een lesprogramma te komen. Het was even spannend maar persoonlijk vond ik het vooral heel erg leuk om voor de klas te staan en proberen motiverend en inspirerend voor de studenten over te komen. Na deze bijeenkomt konden studenten een keuze maken of ze op de maandag of woensdag het honour programma wilde volgen. We hadden de lessen om voor te bereiden verdeeld en ik was klaar voor de start. Toen kwam er minder leuk nieuws. Er bleken te weinig aanmeldingen te zijn waardoor de bijeenkomst op de maandag niet meer door zou gaan. Ik vond ik echt heel jammer. Het worden van een studentcoach zag ik als een grote kans die mij verder zou helpen met mijn persoonlijke ontwikkeling. Maar helaas, zulke dingen gebeuren dus ik hief mijn hoofd weer omhoog en ging verder met de andere taken die uitgevoerd moesten worden. Ik heb aangeboden altijd klaar te willen staan als studentcoach voor het programma, of eventuele input vanuit mijn ervaringen of ideeën. Dit is zeer gewaardeerd ben alleen niet echt nodig geweest jammer genoeg.
Workshop socratische gespreksvoering
Vanuit de minor werd ons gevraagd om per leerteam een workshop aan te bieden waar veel mensen iets aan zouden kunnen hebben. Behalve ik was er niemand uit onze groep echt enthousiast om voor de klas te staan en andere studenten iets mee te geven. Hierin zag ik een kans en besloot ik één van mijn bedachte opdrachten uit de methode op een laagdrempelige manier te kunnen uitproberen. De workshop ging over socratische gespreksvoering. De studenten hebben geleerd hoe écht te luisteren naar elkaar, door te vragen en iemand zelf met oplossingen en inzichten te laten komen door op een coachende manier vragen te stellen. Er werd tijdens het gesprek ingezoomd op een gelukkig moment uit het leven van de student. Ik heb veel positieve reacties gekregen en vond het leuk om te doen.
Sprekers op YouTube
Er zijn de laatste tijd veel sprekers op YouTube die praten over de invulling van het leven, persoonlijke groei en ontwikkeling en belangrijke dingen om ons heen. Deze filmpjes hebben mij erg geïnspireerd. Ik kijk er graag naar. Zo heeft het filmpje van Prince EA die je in de onderstaande link kunt vinden mij erg geraakt door op een filosofische wijze mij te laten nadenken wat nou echt belangrijk is. De manier waarop gesproken wordt laat mij nadenken en stilstaan bij mij zelf. Iets wat ik met mijn methode hoop te bereiken bij anderen.
Bronnen
Boek 1
Dijksterhuis., A. (2015) Op naar geluk. De psychologie van een goed leven. Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker.
Een boek wat ik gelezen heb en mij aanspraak om de volgende dingen:
- Een uitleg wat geluk voor mensen kan betekenen
- Mix van theorie tussen boeddhisme, moderne psychologie en klassieke westerse filosofie
Boek 2 Bron:
Style., C. (2014) Positieve psychologie. Focus op je positieve eigenschappen en ervaringen om het maximum uit jezelf en je leven te halen. Aartselaar: Zuid-Nederlandse Uitgeverij
Een boek wat ik gelezen heb en mij aanspraak om de volgende dingen:
- Voorbeelden van opdrachten
- Alles gaat om eigen kracht en positiviteit wat aansluit bij mijn visie
Maak jouw eigen website met JouwWeb