De Methode

‘’ When the why is clear, the how is easy ‘'
Een idee voor een methode van Isabelle Weenink:
Hoe vak-therapie drama gerichte opdrachten zouden kunnen bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van studenten.
Studiejaar 2017-2018
Inhoudsopgave
1. Inleiding
2. Doelen
3. Studieactiviteiten
4. Studiebelasting
1.Inleiding
Wie ben je, waar ben je goed in en wat zou jij willen betekenen voor de maatschappij?
Wat zijn naast jou studie, dingen waar je van droomt en waarom?
Wanneer zou jij nou echt gelukkig zijn en wat maakt jou op dit moment gelukkig?
Ken jij jezelf wel écht goed en hoe verschil jij ten opzichte van mensen om je heen?
In welke situaties zou je jezelf kwijt kunnen raken en hoe zou je dit kunnen voorkomen?
Een deadline halen op je werk, hoge cijfers halen voor je studie, vaak naar de sportschool en nog even een gevatte post op Instagram zetten: jonge mensen ervaren prestatiedruk. De druk om aan het perfecte plaatje in de maatschappij van nu te moeten voldoen is sterk aanwezig.
De overstap van de middelbare school naar de HU is groot. Het behalen van punten staan tijdens de studie voorop, beoordeeld worden op studiegerichte prestaties zijn nodig om het uiteindelijke diploma te kunnen behalen. Naast studeren, een bijbaantje, sport en ontspanning en het bijhouden van social media zijn studenten met nog veel meer dingen tegelijkertijd bezig.
Veel studenten komen met nauwelijks problemen het schooljaar door en halen door middel van hard te werken een diploma.
Voor sommige studenten kan het gevoel van druk en stress te hoog worden waardoor ze zichzelf voorbij kunnen lopen en niet lekker in hun vel kunnen gaan zitten. Dit kan belemmerend werken voor de school en ontwikkeling prestaties. Ook zijn er studenten die door de jaren heen walsen en bijna met ‘’gemak’’ door de studie heenkomen. Zo is iedereen verschillend.
Wel zijn bijna alle drie de groepen tijdens het afstuderen bezig met de vraag:
En nu? Wat wil ik nu gaan beteken voor de maatschappij?
Steeds meer studenten weten tijdens hun studieloopbaan en/of na het behalen van hun diploma niet goed welke kant betreft beroepen/functies ze op zouden willen. Vaak wordt er niet genoeg tijd genomen om stil te staan bij de wensen en krachten van het individu zelf, waardoor er verwarring en rusteloosheid kan ontstaan. Ook ontstaat er vaak ontevredenheid betreft de keuzes die gemaakt zijn of worden betreft de opleiding of banen wegens het gevoel van druk en snel keuzes moeten maken omtrent de prestatiemaatschappij van nu.
Er wordt tijdens de studiebegeleiding weinig tijd en aandacht besteed aan theorieën en methodieken die kunnen helpen om jezelf beter te leren kennen, en zo ook beter met je gevoelens en gedachten om te kunnen gaan. Docenten lijken echter wel verschillende programma’s in te zetten en geven een eigen invulling hieraan waardoor de neuzen allemaal een andere kant op staan betreft het bestaande programma.
Clarify your purpose is een idee voor een toegankelijke methode die kan worden ontwikkelend/aangeboden aan studieloopbaanbegeleiders op de HU die ingezet kan worden bij bijvoorbeeld studenten van het eerste leerjaar. Door kennismaken te maken met je eigen krachten, valkuilen en persoonlijke drive, gaat de student opzoek naar wat hem/haar echt gelukkig/tevreden maakt. Zo krijgt de student eerder inzicht en handvatten van een persoonlijk streven of doel waar ze tijdens de opleiding naar toe kunnen werken. Daarnaast kan het hen inspireren om met meer plezier en ontspannener te werk kunnen gaan.
‘’ Gelukkig worden ’’ is het meest gegeven antwoord op de vraag wat echt belangrijk is in het leven.
Maar hoe doen we dat eigenlijk gelukkig worden? En wat is dan zo belangrijk om voor te leven?
b
2.Doelen van de methode
De methode zal aansluiten bij de (eventueel onderzochte) behoeften en wensen van zowel de leraren als de studenten, en zal makkelijk toepasbaar zijn in een van de periode A, B, C of D.
Deze methode zou bij kunnen dragen aan:
- Het verminderen van stress klachten bij studenten, meer tevreden studenten
- Het verbeteren van de prestaties van de studenten vanwege een beter zelfinzicht
- Een goede naam voor de school omdat er een extra focus wordt gelegd op ontwikkeling van de studenten
- Een goede naam voor de school omdat deze methode een initiatief is van een vierdejaars student die betreft dit onderwerp ervaringsdeskundige is.
3. Studieactiviteiten
Hieronder een overzicht van het lesprogramma waarvan ik, Isabelle Weenink, denk dat het kan bijdragen aan de bovengenoemde doelen. De onderstaande opdrachten en lesprogramma’s zijn gebaseerd op dramatherapeutische opdrachten die mij tijdens mijn studie hebben geïnspireerd om mijzelf uit te dagen en te laten groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling. Het schema verduidelijkt per les de voorbereiding, het thema, het doel, de opdrachten en de eventuele bijbehorende theorie.
4. Eindproducten
Eindproduct 1 – Clarify your purpose portfolio
In deze kleine bundeling van producten moeten de volgende dingen aanwezig zijn:
1. Human Dynamics - Je uitgezochte bij jou passende profiel waarop je de volgende vragen beantwoord.
* Herken je jezelf in je profiel, waarin wel en waarin niet?
* Welke letter staat bij jou achteraan en in welk opzicht zou je hier de aankomende jaren kunnen werken?
* Waarin ben je trots op jezelf in het bij jou passende profiel en herken je een kwaliteit waar je vaker complimenten over krijgt?
* In welke situaties zou je nog terug kunnen denken aan deze methode in je verdere loopbaan? En zou dat je ergens bij helpen?
2. Dromen mag - Foto’s van de tekeningen die je hebt gemaakt en een korte beschrijving hierbij
Geef gebaseerd op je tekeningen antwoord op de wondervraag: ‘’ Stel je eens voor dat van nu af aan alles zou lukken… En je hebt de goedkeuring van de hele wereld… Wat zou je dan ondernemen? Waarom juist dat? En wat zou de ideale uitkomst zijn? ‘’
3. Superheld
- Beschrijf jou eigen superheld en omschrijf hoe je in de echte wereld zoiets dergelijks zou kunnen beteken in de maatschappij.
4. Socratische gespreksvoering
- Wat vond je van de socratische gespreksvoering?
- In wat voor opzichten zou je deze techniek zelf kunnen toepassen in je dagelijks leven, op je werk en tijdens je studie?
Eindproduct 2 – Me Myself and I
Bedenk een manier om dingen die je vanuit jezelf en eigen ervaringen wil meegeven, dingen die je geleerd hebt en anderen wil leren, kwaliteiten en leerpunten te presenteren. Dit mag op iedere manier. Het is niet de bedoeling dat je door middel van een PowerPoint alles gaat opsommen. Maak het leuk voor de klas, maar een filmpje, zet muziek op, maak een website, vul het zelf maar in! Eisen presentatie:
- Het moet over jezelf gaan
- Er moet iets inzitten wat jou inspireert - Er moet iets inzitten wat leuk is voor de ander om naar te kijken
5. Studiebelasting
Hieronder een schatting van berekening van het aantal uren dat deze methode van de studenten zou vragen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb